Eens moet de eerste keer zijn, al vond ik dit toch wel erg spannend. Het is eigenlijk een raar goedje dat gelatine, maar om een echte spiegeltaart te maken ging ik aan de slag. Lees hier wat handige tips voor het werken met gelatine.
Wat is gelatine?
Gelatine is niet meer dan een bindmiddel. Je kunt het in poeder, maar in in blaadjes krijgen. De eerste opmerking die ik kreeg toen ik vertelde dat ik met gelatine aan de slag ging was: ‘houd je er rekening mee dat je taart dan niet meer vegetarisch is?’. De meeste varianten worden gemaakt van dierlijk materiaal (o.a. botten), dit zorgt voor de binding. Je kunt ook vegetarische gelatine krijgen (vaak een soort gom), maar dit is wel goed om van te voren te weten.
Welke verhoudingen moet ik aanhouden?
Het makkelijkst is om terug te rekenen vanuit 1 liter vloeistof (1000 ml), hiervoor zijn een aantal basis verhoudingen die je kunt aanhouden:
Vloeistof Gram
Melk 25 gram
Halfvolle Melk 20 gram
Halfvolle koffiemelk 20 gram
Karnemelk 30 gram
Vruchtensap 35 gram
Vruchtenmoes 30 gram
Water 40 gram
Wijn 40 gram
Likeur 40 gram
Rekenvoorbeeld: vruchtensap 250 ml
Weeg je vloeistof altijd nauwkeurig af op een keukenweegschaal. Ook de blaadjes kunnen verschillend gewicht hebben. Weeg ook deze van te voren even af met een weegschaal.
Vloeistof Gelatine
1000 ml 35 gram
250 ml 8,75 gram
Aan de slag!
Nadat ik de theorie had gelezen en de nodige berekeningen had gemaakt, heb ik deze handige instructievideo bekeken. Super fijn om het ook nog eens op deze manier uitgelegd te krijgen. Bedankt Albert Heijn!
Cheesecake met Rabarber-/aardbeigelei
Wat ik heb gemaakt? Een klassieke cheesecake met een gelei van rabarber en aardbei. Voor de cheesecake kun je dit recept aanhouden. Voor de gelei heb ik rabarber met suiker en een beetje appelsap 30 min in de over laten garen. Vervolgens heb ik de rabarber met een vork uit elkaar gehaald en samen met de in grove stukken gesneden aardbeien laag op het vuur in een panetje laten inkoken. De vruchtenmoes heb ik een nacht laten uitlekken in een zeef en vervolgens afgewogen om de juiste hoeveelheid gelatine te bepalen. Het sap kun je daarna in een pannetje verwarmen, maar het mag absoluut niet koken. Gelatine mag nooit koken! Zodra het sap verwarmt is kun je de gelatine in het sap laten smelten. Giet het mengsel over de taart en laat het geheel in de koelkast afkoelen. Het resultaat…
Geen Reacties op "Aan de slag met gelatine!"