In mijn blog over Dille & Kamille liet ik jullie al weten dat ik zelf speculaas ging maken. Zodra de speculaas brokken en pepernoten de winkels in komen kan ik dit echt niet weerstaan! Van vroeger weet ik nog wel dat we zelf pepernoten gingen bakken, maar echt speculaasjes maken kan ik me niet herinneren. Ik kan nu al niet wachten op die heerlijke geur die zo uit de over gaat komen!
Als basis recept heb ik hier het recept van Dille & Kamille gebruikt, maar uiteraard heb ik er nog wel wat ingrediënten aan toegevoegd. Je kunt tegenwoordig ook hele handige kant-en-klaar bakmixen kopen. Altijd handig om in de kast te hebben staan.
Blijf oefenen!
De eerste keer dat ik speculaas en koekjes bakte was een ware ramp. Het deeg bleef continue aan me deegroller plakken… Tips zijn nog steeds welkom! Maar eenmaal door te hebben dat het bestuiven van voldoende bloem op werkblad, deeg en roller wonderen doet is het toch gelukt een toonbaar, lekker koekje te produceren.
Facebook Tip!
Op Facebook kreeg ik een goede tip; bedankt!
‘ Leg een stukje folie op je plank en op het deeg. Je kunt het deeg zo goed bewerken zonder dat het aan de deegroller blijft plakken’.

Speculaas, maar dan anders…
In dit recept heb ik een variatie tip toegevoegd met amandelspijs. Je kunt natuurlijk heel veel variaties maken met speculaas deeg:
- Speculaasbrokken: rol het deeg uit in een plak van 1 cm hoog. Snijd het deeg in een rechthoek en leg op een bakplaat met bakpapier.
- Speculaasletters: vorm het deeg in een letter en verwen iedereen met een speculaasletter in plaats van een chocolade letter.
- Speculaascake: meng speculaas kruiden door de cakemix en maak een heerlijke speculaascake.
- Speculaastaart met amandelspijs: Dit kun je goed maken in een ronde bakvorm. Bedek de bodem met het speculaasdeeg. Plaats hier vervolgens een laagje amandelspijs over en dek weer af met speculaasdeeg. Je kunt ter decoratie, en ook omdat het lekker is noten en amandelen toevoegen.
Genoeg variatie te bedenken op dit oud Hollandse koekrecept!
Geen Reacties op "Speculaas maken doe je zo!"