Quiche en hartige taarten basisrecept

Eigenlijk is een quiche niet meer dan een open hartige taart, gemaakt met een bodem van meel, water en koude boter. Vaak worden de woorden quiche en hartige taart door elkaar gehaald, maar dit komt op hetzelfde neer. De basisvulling bestaat doorgaans uit een luchtig opgeklopt mengsel van eieren, kaas en room waaraan verschillende ingrediënten worden toegevoegd zoals vlees, vis en groenten.  Met de vulling kun je eindeloos variëren zodat je altijd wat nieuws op tafel zet.

Maak je eigen bladerdeeg

Natuurlijk kun je voor het maken van een quiche kiezen voor blader- of hartige taartdeeg uit de diepvries. Maar wist je dat het maken van een eigen korstdeeg heel eenvoudig is? Volg gewoon onderstaand recept voor het deeg, dit kan bijna niet mislukken.

Voor de vulling van de quiche

Als je eenmaal een goed basis recept hebt dan kun je zelf je eigen variaties maken. Voor dit recept heb ik gekozen voor een caprese vulling met tomaat, basilicum en mozzarella, maar wellicht zijn onderstaande combinaties ook iets voor jou. Denk bijvoorbeeld aan

  • Verse zalm en dille
  • Geitenkaas, rode ui en balsamico creme
  • Gerookte kip en groene pesto
  • Ham, prei en gekookte eieren
  • Spinazie & Gehakt
hartige taart of quiche

Kun je geen genoeg krijgen van bakken? Kijk dan eens bij de andere bakrecepten.

Recept

Voorbereiding: 45 min.
Oven: 30-35 min.

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 el koud water
  • 100 gram koude boter
  • 1 tl zout
  • Voor de vulling:
  • 4 eieren
  • 125 ml creme fresh of slagroom
  • 125 ml melk
  • peper en zout

Aan de slag!

  1. Meng het bloem samen met het zout en de koude boter tot een kruimig deeg. 
  2. Voeg vervolgens het ei en het water toe zodat het deeg een wat meer samenhangend geheel vormt. Kneed het deeg zo kort mogelijk samen tot een bal; doordat je  handen warm zijn smelt de boter snel.
  3. Wikkel het deeg in plastic huishoudfolie en leg het deeg ongeveer 30 min in de koelkast.
  4. Bestuif het werkblad met bloem, zodat het deeg hier niet aan blijft plakken. 
  5. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm.
  6. Vet de quichevorm in met wat gesmolten boter en bekleed de vorm met het deeg. Je kunt nu met een vork wat gaatjes in de bodem prikken en eventueel de bodem blind afbakken met bakbonen. Zo zorg je er voor dat de bodem zo min mogelijk rijst in de oven.
  7. Je kunt nu aan de slag met de vulling.
  8. Kluts alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar. Dit is de basis van je vulling en hieraan kun je ingrediënten toevoegen naar eigen smaak.
  9. Bak de quiche af in een voorverwarmde oven van 200 graden. De gemiddelde baktijd is ongeveer 30-35 minuten.
  10. Laat de quiche voordat je deze serveert goed afkoelen.

Additional Info

Score

User Rating

4.5 (2 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Quiche en hartige taarten basisrecept"

    Plaats een reactie:

    Je emailadres wordt niet weergegeven.