Limoncello taart met amaretti koekjes, ricotta en mascarpone

Als je van limoncello houdt dan moet je deze taart echt een keer proberen. Dit taartje samen met een ijskoude limoncello? Dan kan de avond niet meer stuk. Ik zeg bakken maar en vooral genieten!

DIY Limoncello

Wist je dat je limoncello ook goed zelf kunt maken? Het recept bestaat uit slechts vier ingredienten. Je hebt wel wat geduld nodig, maar er bestaat ook een snelle variant met behulp van Pineut likeuren. Voor deze taart heb ik een kant-en-klaar limoncello gebruikt, wel zo makkelijk als je maar een klein beetje nodig hebt. Aan de andere kan, als je er eenmaal aan begint, dan is een fles zo op…

Werken met gelatine

Zoals je waarschijnlijk al in de ingrediënten had gezien, heb je voor dit recept ook gelatine nodig. Ik dacht altijd wat een gedoe, maar als je het een paar keer geprobeerd hebt is het echt heel makkelijk. Nu ik een vaker met gelatine heb gewerkt, durf ik dit ook steeds vaker te gebruiken. Voorheen had ik de neiging om recepten met gelatine juist over te slaan. Bekijk in mijn blog over gelatine hoe je dit goedje moet gebruiken.

My Recipe

Bereiding: 60 min.
Afkoelen: 30 min.
Opstijven: 4 uur

Ingrediënten

  • 250 gram amartetti koekjes of bitterkoekjes
  • 1 el witte basterduiker
  • 100 gram suiker
  • 125 gram poedersuiker of meer naar smaak
  • 125 gram roomboter
  • 450 gram ricotta
  • 450 gram mascarpone
  • 1 citroen en 125 ml citroensap
  • 75 ml (zelfgemaakte) limoncello (of alcoholvrij: citroenlimonadesiroop)
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • Snufje zout
  • Rozemarijn
  • 50 gram geschaafde amandelen

Aan de slag!

  1. Het leuke van dit recept is, dat je hier geen oven voor nodig hebt!
  2. Maal de amaretti koekjes met de basterdsuiker, een snufje zout, 25 g van de amandelen en rozemarijn in de keukenmachine tot een fijn koekkruim.
  3. Smelt de roomboter in een pannetje en meng met de koekkruimels.
  4. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en zijkanten van de bakvorm en druk goed aan. Zet in de koelkast.
  5. Trek van de helft van de citroen met een dunschiller of zesteur mooie sliertjes.
  6. Rasp de andere helft van de citroenschil met een fijne rasp. Kook de citroensliertjes in het water samen met de suiker totdat alle suiker is gesmolten.
  7. Haal de citroensliertjes uit het water en laat op bakpapier iets opdrogen.
  8. Laat de citroensiroop rustig afkoelen.
  9. Week alle gelatine in ruim koud water.
  10. Pak opnieuw een pannetje en breng de limoncello tegen de kook aan. Zet het vuur uit en los er de uitgeknepen gelatine in op.
  11. Meng de limoncello nu met de citroensiroop en laat het geheel iets afkoelen.
  12. Als het citroenmengsel iets kouder is (wel nog lauw anders stolt de gelatine) en roer door de ricotta.
  13. Klop met de mixer de mascarpone los met de poedersuiker.
  14. Spatel het ricottamengsel voorzichtig door de mascarpone en verdeel de vulling over de taartbodem.
  15. Verdeel de citroensliertjes en de rest van de geschaafde amandelen over de taart en laat deze in de koelkast in 4 uur opstijven.

Additional Info

Score

  • Score 5.0

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Limoncello taart met amaretti koekjes, ricotta en mascarpone"

    Plaats een reactie:

    Je emailadres wordt niet weergegeven.