Risotto met bospaddestoelen en verse zalm

Je hoort vaak dat risotto maken moeilijk is en lang duurt. Het klopt dat je een beetje geduld nodig hebt, maar moeilijk? Dat is het niet. Volg de stappen in dit basisrecept en voordat je het weet staat er een heerlijke risotto op tafel. Blijf vooral roeren en proeven, dan komt het allemaal goed!

De lekkerste risotto variaties op een rij

Als je dit basisrecept volgt kun je met verschillende smaken variëren. Het principe is hetzelfde; start met een ui en knoflook en bak de risotto een paar minuten op. Voeg dan alle ingrediënten naar keuze toe. Blijf vooral roeren en proeven dan kan er weinig mis gaan. Ik heb de lekkerste risotto variaties voor jullie op een rij gezet en ben benieuwd wat jullie favoriet is.

  • Vegetarisch met zongedroogde tomaten en verse basilicum;
  • Met groene asperges, courgette en verse spinazie;
  • Met bospaddestoelen èn truffel;
  • Mediterraans met chorizo en verse basilicum;
  • Zeevruchten en grote garnalen;
  • Pompoen en geitenkaas.

Parmezaanse Kaas

Risotto maak je af met een beetje geraspte kaas. Zelf gebruik ik altijd Grano Padano, een Italiaanse harde kaas. Je kunt deze op de versafdeling bij de supermarkt vinden, maar ook in de kaasschappen hebben ze een prima parmezaan in het assortiment. Zelf raspen is natuurlijk het allerlekkerst, maar dat raspen blijft een gedoe. Dè uitvinding van de eeuw is deze kaasrasp van Boska. Sinds een maand in mijn bezit en deze gaat de deur nooit meer uit!

Kaasrasp Boska | Viving.nl

Recept

Voorbereiding: 15 min.
Bereiding: 60 min.

Ingredienten

  • 500 gram risotto rijst
  • 300 gram bospaddestoelen (of gemengde paddestoelen)
  • halve courgette
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes verse knoflook
  • 1-2 Vis bouillon blokjes
  • Halve liter witte wijn (huismerk, droog)
  • Peper en zout
  • 2 stukjes zal op huid
  • Parmezaanse Kaas (Grano Padano)
  • Rucola salade

Aan de slag!

  1. Start met al het snijwerk. Snij de ui, de knoflook, courgette en bospaddestoelen in kleine stukjes. De bospaddestoelen mogen iets grover dan de rest.
  2. Verhit een wokpan met wat olijfolie en fruit de ui met de knoflook aan.
  3. Meet de risotto rijst af tot 500 gram en strooi beetje voor beetje op het ui-knoflook mengsel. Wacht met een nieuwe portie totdat de risotto korrels geelbruin zijn. Dit is al na ongeveer 30 seconden. Bak de risotto gedurende 3 minuten in de wokpan.
  4. Voeg de courgette en de bospaddestoelen toe en bak deze kort mee.
  5. Maak een liter visbouillon met wat kokend water. Gooi een kwart van de bouillon en een flinke scheut witte wijn bij de risotto. Dit blust gelijk af en vanaf dit moment kun je het vuur lager zetten. De risotto mag langzaam garen en mag niet aankoeken.
  6. Vooral blijven roeren! Voeg elke keer als de risotto iets opdroogt een beetje bouillon en een scheutje wijn toe. Het is niet erg als de risotto nat is.
  7. Blijf roeren en begin met voorzichtig proeven vanaf 20 minuten. Zolang de risotto nog harde korrels heeft is deze nog niet gaar. Blijf vooral geduldig, de ene keer is de risotto net iets eerder klaar dan de andere keer. Het is meer een kwestie van proeven dan een bepaalde tijd aanhouden.
  8. Voor de zalm gebruik ik een grillpan. Smeer de zalm aan beide kanten in met olijfolie en bak deze op de huid aan. Even kort draaien en afhankelijk van wat je zelf lekker vindt kun je deze medium of doorbakken serveren.
  9. Serveer met Grano Padana en een beetje rucola! Eet smakelijk.

Score

  • Score 5.0

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Risotto met bospaddestoelen en verse zalm"

    Plaats een reactie:

    Je emailadres wordt niet weergegeven.