Ouderwets lekkere appeltaart met amandelspijs

Appeltaarten zijn er in vele soorten en maten. Van een appeltaart met een moderne twist tot een heerlijk ouderwetse oma’s appeltaart. Geen recept is hetzelfde, maar iedereen kent zo zijn familierecept. Ik vind ze eigenlijk altijd wel lekker, vooral met zo’n grote klodder slagroom!

Appeltaart mèt…

We kennen de bekende appeltaart met slagroom of vanille ijs, maar er zijn nog veel meer lekkere combinaties. Wat dacht je van appeltaart met warme Engelse custard? Vorig jaar ben ik met mijn familie naar Wales geweest in Engeland. Op de terugweg natuurlijk wel nog even langs de supermarkt voor wat Engelse delicatessen en boodschappen. Zo kun je daar namelijk erg leuke dingen kopen in de supermarkt die we in Nederland eigenlijk niet kennen. Zo hebben ze heerlijke custard met vanille in blik, en kun je hele potten caramel kopen.

Een andere favoriet van mij is een instant bakmix voor worteltaart. Ook iets wat we in Nederland niet in de supermarkt kunnen krijgen. Gelukkig heb ik hier een alternatief voor gevonden. Bij Dille & Kamille verkopen ze ook een bakmix voor worteltaart. Het recept voor een helemaal zelfgemaakte worteltaart kun je trouwens hier vinden. De moeite waard om een keer te proberen.

Recept

Voorbereiding: 30 min.
Oven: 50 min.

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 250 gram bloem
  • 150 gram roomboter
  • 125 gram basterdsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Zout
  • Voor de vulling:
  • 500 gram vaste zure appelen
  • 50 gram suiker
  • Kaneel
  • 2 beschuiten (of paneermeel)
  • Rozijnen

Aan de slag!

  1. Doe de bloem, boter, de basterdsuiker, de helft van het ei, de citroenrasp en een puntje zout in een kom.
  2. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed het geheel tot een soepele deegbal.
  3. Beboter de springvorm (20 cm.) of de bakplaat.
  4. Druk 2/3e van het deeg gelijkmatig in de vorm en langs de zijkant van de vorm.
  5. Maak de 2 beschuiten fijn en strooi dit over de bodem van het deeg.
  6. Schil de appelen in 4en. Verwijder de klokhuizen en de schil en snijd de appelen in schijfjes.
  7. Meng de appelschijfjes met wat suiker, kaneel en de rozijnen.
  8. Leg de helft van de appelschijfjes netjes over de bodem van het deeg.
  9. Bestrooi de eerste laag appels met ruim suiker en kaneel.
  10. Leg nog een laag met appelen in de vorm en bestrooi ook deze laag met ruim suiker en kaneel.
  11. Bestuif het aanrechtblad met wat bloem en rol het overgebleven deeg uit. Snijd er smalle repen van en leg deze over de taart heen. Je kunt hier allerlei motieven voor bedenken, of zelfs koekjes vormen gebruiken.
  12. Bestrijk het deeg met de andere helft van het losgeklopte ei.
  13. Bak de taart af gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven van 180-200 graden. Als je een heteluchtoven hebt op 170-180 graden.
  14. Eet smakelijk!

Variatie Tip

In deze appeltaart heb ik over de bodem een laag met amandelspijs gedaan. Dit geeft je appeltaart een enorme rijke smaak. Je kunt als je wilt ook nog walnoten toevoegen.

Score

  • Score 5.0

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Ouderwets lekkere appeltaart met amandelspijs"

    Plaats een reactie:

    Je emailadres wordt niet weergegeven.