Ansjovis- Knoflookbrood voor bij de borrel!

Dit heerlijk kruidig ansjovis- knoflookbrood voor bij de borrel is naar een recept van Yvette van Boven uit haar boek Home Baked. Persoonlijk één van mijn favoriete kookboeken, een echte aanrader. Het brood heeft een heerlijke Italiaanse smaak en is echt fantastisch met een goed glas wijn. Het leuke is dat je het brood gewoon in een cakeblik kan maken. Super eenvoudig dus!

Yvette van Boven, Home Baked.

Een heerlijk kookboek voor thuisbakkers vol leuke bakrecepten. Persoonlijk ben ik vooral fan van dit boek vanwege de prettige schrijfstijl en handige tips. Veel kookboeken zijn leuk om doorheen te bladeren, maar deze is ook erg leuk om echt te lezen! In dit boek staan naast dit recept ook veel broodrecepten, koekjes en taarten. Erg leuk als je net als ik van bakken houdt!

Dippen met olijfolie

Het ansjovis- knoflookbrood is van zichzelf al super lekker. Vooral als je het in hele dunne plankjes serveert. Je hoeft er eigenlijk niets meer op te doen. Je kunt als je het wil het brood wel nog een beetje dippen in wat goede olijfolie. Zelf gebruik ik hier altijd een knoflook- of gember rasp voor van aardewerk. Ik geloof dat ik deze ooit bij de Dille&Kamille heb gekocht, maar ze hebben ze ook bij de Xenos. Je kunt hier een teentje knoflook over de bodem fijn raspen en er vervolgens wat goede olijfolie en wat zeezout over heen doen.

Variatie Tip

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een ander kruiden mengsel te maken in plaats van knoflook en ansjovis. Je houdt het basisrecept voor het deeg gewoon aan zoals hieronder beschreven, maar vervolgens verreik je het met de dingen die jij lekker vindt! Wat dacht je van de volgende borrelbrood variaties?

  • Walnootpesto
  • Zongedroogde tomaten en basilicum
  • Vijgen en pijnboompitten
  • Artisjokken en kappertjes

Ansjovis- Knoflookbrood

Voorbereiding: 3 uur
Bereiding: 30 min.

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 150 ml lauwwarm water
  • 11 gram instantgist
  • 150 gram bloem (plus wat extra)
  • 150 gram durumtarwe
  • 1 theel. zout
  • 2 eetl. olijfolie extra vergine (plus wat extra)
  • Voor de vulling:
  • 100 ml. olijfolie extra vergine
  • 1 eetl. oregano
  • 1 eetl. zeer fijn gehakt rozemarijn
  • 2 teentjes knofllook, fijngehakt
  • 6 ansjovissen uit blik, uitgelekt en fijngehakt
  • snufje zout en peper

Aan de slag!

  1. Giet wat water in een klein kommetje en doe de instantgist erbij. Laat dit 7 minuten staan, tot de gist is opgelost en schuimt.
  2. Meng de bloem met de durumtarwe en het zout. Gier vervolgens het gistmengsel, de olijfolie en het water er bij.
  3. Roer tot het een deegje wordt en kneed het vervolgens met je handen verder tot een stevige deegbal.
  4. Vet een kom in met wat olijfolie en plaats de deegbal in de kom. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plek.
  5. Meng alle ingrediënten voor de vulling samen (ik heb dit in een keukenmachine gedaan).
  6. Vet het cakeblik in (ongeveer 1 ltr.)
  7. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van ongeveer 4 mm dik. Let op dat het deeg ongeveer even breed is als je cakeblik.
  8. Smeer het ansjovis mengsel over het deeg uit en rol het deeg strak op. Leg het deeg vervolgens met de opening naar beneden in het cakeblik en dek af met huishoudfolie. Laat nog 1 uur rijzen.
  9. Wanneer het deeg is verdubbeld kan het worden afgebakken. bak het in 35 minuten gaar op 180 graden.
  10. Laat het brood afkoelen en haal het uit de vorm. Je kunt er nu voorzichtig dunne plakjes van snijden.
  11. Dip met goede olijfolie voor extra smaak en geniet!

Score

  • My First Parameter 5.0

User Rating

0 (0 Votes)

Summary

Score

Anouk - Viving.nl

De website Viving is opgezet door Anouk (28 jaar). In mijn vrije tijd besteed ik veel tijd aan het inrichten van het huis en werk ik graag in de tuin. Daarnaast ben ik dol op lekker eten en drinken. Ik sta dan ook vaak in de keuken om voor familie en vrienden te koken. Als ik in huis bezig ben dan kan ik me heerlijk ontspannen en alle inspiratie die ik hierbij op doe wil ik graag met jullie delen op deze website.

Geen Reacties op "Ansjovis- Knoflookbrood voor bij de borrel!"

    Plaats een reactie:

    Je emailadres wordt niet weergegeven.